Help

Op deze pagina wordt een beschrijving gegeven van de verschillende site onderdelen. Ik heb mijn best gedaan de site zo op te zetten dat alles voor zichzelf spreekt, maar als er toch nog vragen zijn, hoop ik ze hiermee te hebben beantwoord. Uiteraard kunt u vragen aan mij altijd stellen met een mailtje.

Algemeen  •  Linker Menu  •  Gemeentehuis  •  Zoeken  •  Nieuws  •  Links  •  Reageer  •  Help

Algemeen
De site is gemaakt voor de beeldschermresolutie van 1024 bij 768 pixels, bij grotere resoluties werkt het prima. Bij de resolutie van 800 bij 600 pixels zijn de thumbs niet zichtbaar op het gemeentehuis scherm. Met de meeste browsers wordt de site probleemloos getoond.

Linker menu
Hier geeft u een selectie en een sortering op voor het overzicht van de gemeentehuizen.
Selectie Bovenaan geeft u aan van welke provincie, of geheel Nederland, het overzicht getoond moet worden. Bij binnenkomst op de site wordt afhankelijk van de lopende maand de provincie gekozen.
Bijvoorbeeld in Mei (5e maand) wordt Groningen getoond.
Sortering Onderaan geeft u aan op welke kolom van het overzicht gesorteerd moet worden, in oplopende of aflopende volgorde.
Toon Door hierop te klikken wordt het overzicht getoond voor de opgegeven selectie en sortering.
Overzicht Op het overzicht staan de belangrijkste gegevens van de geselecteerde gemeentehuizen. Onderaan worden totalen vermeld.
U kiest een gemeentehuis door op een foto te klikken.

Gemeentehuis
Per gemeentehuis worden één of meer foto's getoond. Op het rechter gedeelte staan bovenaan altijd enkele gegevens vermeld. Als mij meer bekend is staat er een uitgebreidere beschrijving onder. Als u meer gegevens heeft over een gemeentehuis, wil ik u verzoeken om die gegevens aan mij te mailen.
Gefotografeerd Alle foto's zijn door mijzelf gemaakt, met een Olympus C-5060 5.1 megapixel camera uit 2004, een compacte camera met de lenskwaliteit van een spiegelreflex en een beweegbaar zoekerscherm. Ik heb voor een compactcamera gekozen om hem altijd mee te kunnen nemen, ook tijdens werkreizen. De brandpuntsafstand komt overeen met 28 - 110 mm bij een kleinbeeldcamera. De groothoek is heel prettig voor architectuurfotografie.
Foto bewerkingen Iedere foto wordt bewerkt met Paint Shop Pro X, met de acties:
- Perspectief correctie, zodat de verticale lijnen echt verticaal zijn.
- Contrast vergroten, belichting corrigeren en soms moiré-effect corrigeren.
- Bijsnijden om alleen het relevante gedeelte te tonen en verscherpen.
Met IrfanView worden de verschillende formaten gemaakt.
Met PictureShark wordt het logo www.GemnedT.nl op de foto gezet waardoor op een gekopieerde foto de oorsprong van de foto is te zien.
Thumbs Onderaan het scherm worden één of meer thumbs (kleine foto's) getoond. Door een klik daarop wordt de betreffende foto erboven getoond in ongeveer briefkaartformaat.
Briefkaartfoto Bij de start van een gemeentehuis wordt meteen de eerste foto hier getoond. Onder de foto staat de datum waarop de foto is gemaakt met een bijschrift. Tussen de datum en het bijschrift kan een staan, door een klik daarop komt de foto op schermformaat in een nieuw venster.
Schermfoto De foto is bij een beeldschermresolutie van 1024 bij 768 pixels op schermgrootte te zien. Met volledig scherm (F11) wordt de foto het duidelijkst getoond.
Naam Naam van het gebouw.
Erachter staat:
Voormalig Een voormalig gemeentehuis, dan is meestal ook het tegenwoordige gebruik van het gebouw vermeld.
Officieel Het officiële gemeentehuis van de gemeente.
Secundair Een ander gebouw dan het officiële gemeentehuis, maar wel door de gemeente in gebruik, bijvoorbeeld het oude stadhuis als trouwlokatie.
Extra Een deel van het gemeentehuis dat apart wordt getoond, bijvoorbeeld het interieur of een gedeelte met een ander bouwjaar.
Nieuwbouw Een toekomstig gemeentehuis.
Adres Straat, huisnummer en plaatsnaam. Met de knop daarachter wordt de locatie van het gemeentehuis getoond met Google Maps, op de plaats van de briefkaartfoto. De locatie op de kaart wordt bepaald door straat, huisnummer en plaatsnaam, dat blijkt niet heel nauwkeurig te zijn, maar voldoende om een indruk te krijgen van de plaats van het gebouw in de bebouwing.
Gemeente Gemeentenaam en Provincienaam. Dit is ook een link naar de gemeentelijke site.
Gebouwd Ontwerpjaar - bouwjaar. Bij onbekend ontwerpjaar wordt het bouwjaar twee maal getoond. Als het bouwjaar niet bekend is wordt 1900 getoond voor oudere en 2000 voor nieuwere gebouwen.
Gemeentehuis Jaren van - t/m in gebruik als gemeentehuis. Als het nu nog in gebruik is wordt bij het jaar t/m "nu" getoond.
Vroeger Het vroegere gebruik als het gebouw niet als gemeentehuis is gebouwd.
Nu Het tegenwoordige gebruik als het nu geen gemeentehuis meer is.
Architect De belangrijkste architect van het gebouw, met eventueel een link naar de site van de architect.
Bouwstijl De bouwstijl die het meest overheerst, met eventueel een link naar de beschrijving van de bouwstijl.
Toegevoegd Datum waarop het gemeentehuis op de site is gezet.
Gewijzigd Datum waarop foto's en/of gegevens op de site zijn gewijzigd.
Beschrijving Een beschrijving van het gemeentehuis, afhankelijk van de verkregen informatie.
Bronnen Links naar websites en titels van literatuur met informatie over dit gemeentehuis.

Zoeken
Hiermee kan op verschillende manieren gezocht worden:
- Op Teksten in het overzicht en in de beschrijvingen per gemeentehuis.
- Op Bouwjaar Van - T/M, om een tijdperk te selecteren.
- Op Gewijzigd Van - T/M, om een periode van wijzigingen te selecteren.
Tekst - Van Hier wordt de eerste zoekterm ingegeven. Als u eenvoudig op één woord wil zoeken geeft u dat woord in en klikt op zoek.
Als u op twee woorden wilt zoeken geeft u hier het eerste woord in en geeft u En of Of aan.
Voor het zoeken op bouwjaar geeft u hier het laagste bouwjaar in en geeft u Bouwjaar aan, voorbeeld: 1960.
Voor het zoeken op wijzigdatum geeft u hier de laagste wijzigdatum in en geeft u Gewijzigd aan. Bijvoorbeeld voor 20 januari 2006 kan u ingeven: 20012006 of 20-01-2006.
Tekst En, Of - T/M Bij het zoeken op 2 woorden of Bouwjaar Van - T/M of Gewijzigd Van - T/M geeft u hier de tweede zoekterm op.
Waarop zoeken Hiermee geeft u aan op welke rubriek gezocht moet worden. Bij het veranderen van deze keuze kunt u het beste eerst opnieuw op Zoeken klikken.
en Als twee woorden zijn ingegeven moeten deze allebei bij een gemeentehuis voorkomen. Bij de woorden "gouda" en "gotiek" komen de twee gotische delen van het goudse stadhuis.
of Als twee woorden zijn ingegeven moet één van beide bij een gemeentehuis voorkomen. Bij de woorden "gouda" en "gotiek" komen alle delen van het goudse stadhuis én alle gotische stadhuizen.
Bouwjaar Zoekt op bouwjaar Van - T/M. De bouwjaren altijd ingeven met 4 cijfers, bijvoorbeeld: Van 1960 T/M 1970. Als u daarbij ook de sortering Bouwjaar gebruikt, krijgt u een chronologisch overzicht.
Gewijzigd Zoekt op wijzigdatum Van - T/M. De datum altijd ingeven met 2 cijfers voor de dag en de maand en 4 cijfers voor het jaartal, ertussen mag een - staan. Voor de periode van 20 januari 2006 t/m 15 februari 2006 kan u ingeven: Van 20012006 T/M 15-02-2006. Als u daarbij ook de sortering Gewijzigd gebruikt, krijgt u een goed overzicht van de wijzigingen in deze periode.
Zoek Door hierop te klikken wordt het overzicht getoond voor de opgegeven zoekveld(en) en sortering.
Exit Terug naar de standaard selectie en sortering.

Nieuws
Hier wordt getoond wat er aan de site is aangepast en ook kunnen er berichten van het internet worden getoond die over gemeentehuizen gaan.
Nieuws De actuele zaken worden hier getoond. Per bericht wordt een omschrijving gegegeven met een opsomming van de betreffende gemeentehuizen. Die kunnen ook meteen worden aangeklikt.
Oude jaren De nieuwsberichten van de jaren 2004 - 2007 worden hier getoond. Hierbij kunnen de gemeentehuizen niet meer worden aangeklikt omdat de techniek erachter volledig is veranderd.

Links
Hier worden alle links gezamenlijk getoond die ook bij de individuele gemeentehuizen zijn opgenomen. Wilt u mij waarschuwen als een link niet meer bestaat?
Algemeen De algemene links zijn een uitzondering op de regel, deze zijn niet bij gemeentehuizen opgenomen. Maar zij hebben wel iets te maken met deze site of gemeentehuizen in het algemeen.
Architecten Links naar architecten(bureaus), maar het kan ook een beschrijving uit bijvoorbeeld de Wikipedia zijn.
Bronnen Dit zijn allerlei links naar websites met informatie over gemeentehuizen. Ook staan hier nieuwsberichten vermeld, die zijn meestal op deze site opgeslagen. Dit is noodzakelijk omdat dit soort berichten vaak in cyberspace verdwijnt.
Literatuur Dit zijn geen echte links maar verwijzigen naar boeken en artikelen met informatie over gemeentehuizen.

Reageer
Hier staan de mogelijkheden om te reageren.
Gastenboek In het gastenboek kunt u algemene opmerkingen over deze site vermelden.
Mail Als u mij persoonlijk iets te vragen of te sturen heeft.

Help
Hieronder is wat algemene informatie opgenomen, waaronder deze tekst.
Help Hierin worden de verschillende onderdelen van deze site uitgelegd.
Statistiek Hier kunt u het aantal bezoekers van deze site per dag, maand en jaar bekijken.
Achtergrond Dit onderdeel beschrijft enkele achtergronden van de site.

Arie C. Dullaart, Gouda 12 januari 2008